ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

Specijaliteti od starog hljeba

Stari hljeb nemojte bacati. Iznenadićete se kakve specijalitete možete da pripremite koristeći kao glavni sastojak upravo – stari hljeb…
1. PITA OD STAROG HLJEBA
SASTOJCI:
400 g hljeba
3jaja
120 ml mlijeka
½ šolje ulja
1 kašika maslaca
1 dl neutralne pavlake za kuhanje
5 kašika punomasnog jogurta
2 kašike kajmaka
100 g sitnog sira
2 kašičice praška za pecivo
½ kašičice začinske paprike
100 g kobasice
1 kašika parmezana
PRIPREMA:
Nasjeckati stari hljeb na kockice i sipati u nauljenu vatrostalnu posudu.
Nasjeckati 100 g kobasice, ali po želji staviti i više i pomješati sa kockicama hljeba.
U dubljoj činiji umutiti jaja sa sirom, kajmakom, mlijekom, pavlakom, jogurtom, otopljenim maslacem, uljem i dodati prašak za pecivo. Smjesa bi trebalo da bude gustine kao za palačinke. Preliti pripremljenu smjesu preko nasjeckanog hljeba i poravnati malo kako bi hljeb upio smjesu. Posuti rendanim parmezanom. Tada uključiti rernu na 200 stepeni kako bi hljeb imao vremena da omekša.
Kada se rerna ugrije ubaciti pitu i peći oko 25 min.


2. PICA OD STAROG HLJEBA
SASTOJCI:
500 g starog hljeba
5 kašika kečapa
1 šolja kisele pavlake
1 šolja jogurta
1 kašičica origana
1 kašičica suhog bosiljka
200 g šunke
½ šolje rendanog sira
100 g kobasice
PRIPREMA:
Hljeb rukama izlomiti na manje komade i preliti ga jogurtom koji ste prethodno pomješali sa kiselom pavlakom.
Po želji jogurt možete da zamijenite kefirom.
Ostaviti da malo odstoji, otprilike 10-ak minuta.
Za to vrijeme sjeckajte šunku i kobasicu, a sir narendajte. Sve sastojke pomješajte sa hljebom i prebacite u pleh koji ste prethodno namastili. Rukama ga utapkati, preliti kečapom i posuti origanom i bosiljkom po želji. Staviti u rernu da se zapeče na 250 stepeni, 20 minuta.
Izvaditi i služiti toplo kao doručak ili večeru.


3. ŠPANSKA PITA OD STAROG HLJEBA
SASTOJCI:
500 g hljeba
4 jaja
4 kašike ajvara
3 kašike kisele pavlake
2 sjeckana kisela krastavčića
100 g čajne kobasice
1 kašike svježeg sjeckanog peršuna
1 šaka kukuruza šećerca
so
biber
parmezan
PRIPREMA:
Nasjeckati stari hljeb na kockice i sipati u nauljenu vatrostalnu posudu.
Nasjeckati 100 g kobasice, ali po želji staviti i više i pomješati sa kockicama hljeba.
Kisele krastavčiće ocjediti od viška vode i sitno isjeckati. Kukuruz šećerac skuhati u zasoljenoj vodi, isjeckati i skloniti sa strane da se prohladi. U zasebnoj posudi umutiti jaja, pa potom dodati pavlaku. Sve sjediniti sa hljebom, dodati ajvar i začine, izmješati i peći i u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata. Izvaditi i služiti toplo.

Nema komentara:

Objavi komentar