srijeda, 15. ožujka 2017.

Riješite se zadaha od luka na jednostavan način

Teško je riješiti se lošeg zadaha koji nastaje pri konzumaciji određenih namirnica, poput bijelog luka i on se zadržava i do 24 sata nakon konzumacije. Međutim, ima rješenja za to. Grickanje sirove jabuke, salate ili listova mente značajno smanjuje količinu sastojaka koji uzrokuju neugodan zadah u ustima, dokazao je eksperiment na Državnom univerzitetu u Ohiou. 


Određeni enzimi u sirovoj jabuci, sirovoj salati i listićima mente reaguju tako da neutrališu miris luka.Takođe, otkriveno je da se miris bijelog luka osjeća iz raznih djelova tijela, a ne samo iz usta, već i komadići hrane koji nisu prevareni mogu ispuštati neugodan miris. Jabuka djeluje kao prirodni dezodorans na neugodan zadah izazvan sulfidima u luku zbog čega je djelotvorniji od paste za zube, a enzim kojem se može zahvaliti za neutralizaciju neugodnog zadaha je isti onaj koji dovodi do sušenja i tamnjenja kod voća i povrća. Jabuka, salata i menta bogati su fenolnim spojevima, aromatičnim hemijskim spojevima koji reaguju sa jedinjenjima u luku.

Nema komentara:

Objavi komentar