utorak, 14. ožujka 2017.

PUNJENI KROMPIR S PILETINOM I ŠAMPINJONIMA

–Za punjeni krompir s piletinom i šampinjonima potrebni su sledeći sastojci:
-4 srednja krompira
– 30gputera
– 1 glavica crnog luka
– 1 čen belog luka
– 250 g šampinjona, sitno iseckanih
– 1 šolja piletine, sitno iseckane
– 1/2 šolje narendanog tvrdog sira i 2 kašike svežeg peršuna, sitno iseckanog
– 1/4 šolje parmezana
– 100 g kuvanog paradajza so i biber po ukusu

Priprema:
1. Dobro operite krompir i posušite ga krpom (ne ljuštite), a zatim ga na nekoliko mesta izbodite viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni C dok ne omekša.
2. U međuvremenu, otopite puter na srednjoj temperaturi i dinstajte cmi i beli luk minut do dva.
3. Dodajte šampinjone i dinstajte još dva-tri minuta, pa sve prespite u činiju.
4. Dodajte seckanu piletinu, sir i peršun, posolite,pobiberite i dobro promešajte.
5. Presecite krompir po dužini napola, a zatim ga filujte pripremljenom mešavinom. Prelijte ga kuvanim
paradajzom i pospite parmezanom.
6. Zapecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni C desetak
minuta.
7. Služite toplo.

Prednosti
Krompir sadrži malo kalorija, ali je zato bogat hranijivim materijama i lekovitim sastojcima – belančevinama, biljnim vlaknima i mastima, ugljenim hidratima, škrobom, flavonoidima, bakrom, gvoždem, kalijumom, kalcijumom, magnezijumom te beta-karotenom i vitaminima A, B1, B2 i B6 i C. Najpopularniji je prženi krompir – pomfrit, ali je ujedno i nejnezdraviji, jer se priprema u obilju ulja ili masti. Najbolje je konzumirati krompir pečen u ljusci, jer se tako sačuva najveći broj hranljivih materija.

Nema komentara:

Objavi komentar