Portal Nezavisnih novina donosi osnovni recept za ovo jelo , koji se može nadopuniti kuhanim ili pečenim mesom, mesnim prerađevinama, suhim mesom ili slaninom.Ili u vegeterijanskoj varijanti s špinatom ili sirom. Francuski krompir možete poslužiti kao samostalni obrok uz sezonsku salatu i čašu bijelog vina
Sastojci za 4 osobe
- 1 kg krompira (sitnijeg)
- 1/2 glavice crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 3 dl vrhnja za kuhanje
- 4 kom jaja
- 2 dl kiselog vrhnja
- Maslac
- so, biber, muškatni oraščić, kopar, ribani parmezan ili neki drugi sir
Priprema
Krompir (izaberite sitniji krompir) ogulite i narežite na ploške (što tanje). Na maslacu kratko popržite isjeckani luk, dodajte vrhnje za kuhanje i začine. Kad proključa dodajte krompir i zajedno pirjajte 5 minuta.
Jaja skuhajte (3 kom), ohladite i ogulite. Narežite na ploške. češnjak prerežite na pola po dužini i njime utrljajte unutrašnjost posude za pečenje. Nakon toga je premažite maslacom.
Pola krompira sipajte u posudu za pečenje, poravnajte, pa posložite kuhana jaja rezana na ploške. Sipajte drugu polovicu krompira i poravnajte ga.
Jaja skuhajte (3 kom), ohladite i ogulite. Narežite na ploške. češnjak prerežite na pola po dužini i njime utrljajte unutrašnjost posude za pečenje. Nakon toga je premažite maslacom.
Pola krompira sipajte u posudu za pečenje, poravnajte, pa posložite kuhana jaja rezana na ploške. Sipajte drugu polovicu krompira i poravnajte ga.
.Izmutite 1 jaje, zajedno sa vrhnjem ili mileramom, te lagano posolite. Pospite parmezanom ili drugim ribanim tvrdim sirom. Dobivenom smjesom prelijte krompir. Pecite na 200 C oko 45 minuta, odnosno dok dok korica ne dobije zlatno-smeđu boju, a kroz krompir vam lako prolazi oštrica noža (krompir mora biti ispečen).
Nema komentara:
Objavi komentar