ponedjeljak, 13. ožujka 2017.

Jednostavno i ukusno – Francuski krompir

Francuski krompir je jednostavno i brzo jelo, koje će svojim ukusom i jednostavnosti biti favorit svake domaćice za čestu pripremu.
Portal Nezavisnih novina donosi osnovni recept za ovo jelo , koji se može nadopuniti kuhanim ili pečenim mesom, mesnim prerađevinama, suhim mesom ili slaninom.Ili u vegeterijanskoj varijanti s špinatom ili sirom. Francuski krompir možete poslužiti kao samostalni obrok uz sezonsku salatu i čašu bijelog vina

Sastojci za 4 osobe
  • 1 kg krompira (sitnijeg)
  • 1/2 glavice crvenog luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 3 dl vrhnja za kuhanje
  • 4 kom jaja
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • Maslac
  • so, biber, muškatni oraščić, kopar, ribani parmezan ili neki drugi sir


Priprema
Krompir (izaberite sitniji krompir) ogulite i narežite na ploške (što tanje). Na maslacu kratko popržite isjeckani luk, dodajte vrhnje za kuhanje i začine. Kad proključa dodajte krompir i zajedno pirjajte 5 minuta.
Jaja skuhajte (3 kom), ohladite i ogulite. Narežite na ploške. češnjak prerežite na pola po dužini i njime utrljajte unutrašnjost posude za pečenje. Nakon toga je premažite maslacom.
Pola krompira sipajte u posudu za pečenje, poravnajte, pa posložite kuhana jaja rezana na ploške. Sipajte drugu polovicu krompira i poravnajte ga.
.Izmutite 1 jaje, zajedno sa vrhnjem ili mileramom, te lagano posolite. Pospite parmezanom ili drugim ribanim tvrdim sirom. Dobivenom smjesom prelijte krompir. Pecite na 200 C oko 45 minuta, odnosno dok dok korica ne dobije zlatno-smeđu boju, a kroz krompir vam lako prolazi oštrica noža (krompir mora biti ispečen).

Nema komentara:

Objavi komentar